Kochają ją dzieci i dorośli na całym świecie. Czekolada to chyba jeden z najbardziej uniwersalnych i powszechnie występujących słodyczy. Można ją jeść w tabliczce, na ciastku, w cukierku, w tubce, a nawet wypić z dodatkiem bitej śmietany. Istnieje wiele rodzajów czekolady, które trafiają w najbardziej wybredne gusta.
Wartości odżywcze czekolady
Każda czekolada posiada inne wartości odżywcze. Czekolada gorzka jest produktem, który zawiera wiele cennych składników. Są to m.in. węglowodany, które dla człowieka są głównym źródłem energii oraz magnez odpowiedzialny za pracę komórek nerwowych. Dodatek orzechów pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Czekolada deserowa jest źródłem żelaza niezbędnego do produkcji czerwonych krwinek. Biała czekolada zawiera sporo białka, ponieważ jej głównym składnikiem jest mleko.
Zalety i wady czekolady
Jedną z zalet spożywania czekolady jest to, że pomaga ona w odchudzaniu. Oczywiście pragnąc pozbyć się zbędnych kilogramów lepiej nie wybierać produktów wysokocukrowych. Czekolada również poprawia krążenie krwi i zmniejsza uczucie zmęczenia. Pozytywnie wpływa na walkę z wszelkiego rodzaju nowotworami. Wszystko jest jednak dobre w umiarze. Nadmierne spożywanie czekolady grozi m.in. migreną, zgagą a niekiedy może prowadzić do chorób żołądka.