Często jedząc owoce wyrzucamy bez zastanowienia pestki i jest to błąd. Kiedy myślimy o wykorzystaniu ich, przychodzi nam na myśl jedynie wyhodowanie nowej rośliny. Oczywiście jest to również satysfakcjonujące zajęcie, ale pestki owoców mają znacznie więcej zastosowań. Dlaczego warto je wykorzystywać?
Pestki granatu
Granat to smaczny owoc, który ma wyjątkowo dużo pestek. Nagromadzona jest w nich prawdziwa baza wartości odżywczych. W pestkach granatu znajdziemy m.in. witaminy B, C, E, magnez, potas oraz cynk. Ponadto przeciwdziałają starzeniu się, zapaleniom i trądzikowi na skórze. Korzystnie wpływają również na trawienie, zatem są dobrym dodatkiem dla odchudzających się osób. Pestki granatu najlepiej zmielić i dodać na przykład do kosmetyków lub porannego smoothie.
Pestki wiśni
Termofor potrafi uratować życie, a przynajmniej dobre samopoczucie. Mało kto pamięta, że kiedyś robiło się go właśnie z pestek wiśni. Wystarczy podgrzać je w piecu i owinąć w bawełniany materiał. Takie termofory można również kupić, ale ich cena zaczyna się od 40 zł. Wykorzystuje się je m.in. w łagodzeniu bóli menstruacyjnych.